La vall del Madriu-Perafita-Claror fa part del projecte de seguiment de les poblacions de papallones Butterfly Monitoring Scheme d’Andorra (BMSAnd).
El Butterfly Monitoring Scheme (BMS) va néixer als anys setanta a Anglaterra quan els estudiosos i naturalistes de l’època es van adonar que les papallones diürnes d’Europa eren cada cop més escasses. Va ser aleshores quan es van plantejar idear un mètode que els permetés traduir aquesta sensació en fets contrastables. Van elaborar el BMS. A partir de llavors diversos països i regions l’han posat en pràctica (Catalunya, Holanda, Bèlgica, Finlàndia…). A Andorra, és el CENMA qui el du a terme.

Les papallones diürnes són el que s’anomena “uns bons bioindicadors”, es a dir uns éssers vius molt sensibles als canvis ambientals i que per tant poden indicar quina és la qualitat dels ecosistemes i també la del planeta terra. Així, de l’1 de març fins al 30 de setembre, en uns transsectes definits, estudiem amb precisió els canvis d’abundància de les papallones a partir de censos visuals per tal de relacionar-los posteriorment amb diferents factors ambientals.

Per més informació: http://www.iea.ad/bmsand