logo+text+UNESCO_v2

La vall del Madriu-Perafita-Claror és un paisatge cultural, una “obra conjunta de l’home i la natura, que forma una unitat coherent pels seus valors estètics, històrics o culturals” (Llei 9/2003, del patrimoni cultural d’Andorra).

La vall conserva molts elements i les estructures d’explotació, organització i gestió dels recursos naturals (boscos, pastures, bordes, camins, aigua…) que mostren la utilització i l’evolució d’aquest territori al llarg de la història. De gran valor identitari, la vall ha esdevingut un testimoni viu de la història i les formes de vida d’un país rural de muntanya. Paratges d’una bellesa extraordinària són fruit de la interacció de l’home amb el medi.

La presentació d’una candidatura a la Llista del patrimoni mundial de la UNESCO és una prerrogativa exclusiva dels estats part de la Convenció del patrimoni mundial, signada per Andorra l’any 1993. La candidatura del paisatge cultural de la vall del Madriu-Perafita-Claror a la Llista del patrimoni mundial va ser una iniciativa conjunta del Govern d’Andorra, dels Comuns d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, de la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO (CNAU) i del Comitè Nacional Andorrà de l’ICOMOS, amb la participació dels diversos actors amb interessos a la vall així com amb la dels col·lectius que utilitzen la zona.

La idea va sorgir des del Comitè Nacional Andorrà de l’ICOMOS i fou presentada per primera vegada al Ministeri de Cultura l’any 2001, i l’1 de juliol de 2004 el Comitè del Patrimoni Mundial, reunit en la seva 28a sessió a Suzhou (Xina), va aprovar la inscripció de la vall del Madriu-Perafita-Claror a la llista del Patrimoni Mundial, en la categoria de béns culturals (paisatge cultural). A dia d’avui, només hi ha 88 paisatges culturals en tot el món.

La UNESCO és la organització de les Nacions Unides per la Educació, la Ciència i la Cultura. El seu objectiu principal és contribuir al manteniment de la pau i la seguretat en el món a través de l’educació, la ciència, la cultura i la comunicació, i promoure la col·laboració entre les Nacions, per tal de garantir el respecte universal per la justícia, els drets humans i les llibertats fonamentals. La inscripció en la llista del Patrimoni Mundial consagra el valor universal excepcional d’un bé cultural o natural afí que sigui protegit en benefici de tota la humanitat.