La vall del Madriu-Perafita-Claror és una vall d’origen glacial, que presenta interessos geomorfològics gairebé en tota la seva extensió.

El relleu d’aquesta zona, força accidentat, s’assenta sobre un substrat de roca silícica (granítica a Gargantillar- l’Illa i metamòrfica al Port Negre), sobre el qual ha actuat el modelatge de les geleres. La vall en forma d’U, els circs glacials, les geleres rocoses, la vall penjada de l’estany Blau, els altiplans del camp de Claror o la dinàmica de les allaus són exemples clars de l’origen glacial de la vall. També s’hi troben gran quantitat de pics i un important sistema lacustre, com el de Gargantillar-els Estanys o l’estany de la Nou, destacant dos d’entre el més grans del país, el de l’Illa i el de Montmalús (en la zona tampó), tots dos a la parròquia d’Encamp.

vista des de coll jovell

Vistes des de Coll Jovell

Al camp de Claror, l’interès resideix en que posseeix models pròxims a les latituds subpolars i a les regions de tundra (Spitzberg). Són figures geomètriques (polígons i cercles de pedres), testimonis excepcionals i rars en el conjunt dels Pirineus Orientals i amb un elevat valor científic.