La ruta del ferro dels Pirineus i l’itinerari de la siderúrgia a la vall

La vall del Madriu-Perafita-Claror ha integrat la Ruta del Ferro dels Pirineus, itinerari transfronterer del ferro als Pirineus, premiat pel Consell d’Europa.
Els Pirineus són una regió rica en ferro amb una llarga tradició siderúrgica, que ha estat font de riquesa econòmica. Les explotacions forestals, les mines i els edificis industrials resultat d’aquesta activitat econòmica han deixat una empremta profunda en el paisatge i en el teixit urbà de la regió pirinenca. L’objectiu de la Ruta del Ferro dels Pirineus és oferir al públic les claus per a comprendre la història del ferro i la seva producció i elaboració, a través de l’estudi, la conservació i la difusió d’aquest patrimoni que engloba mines, forns de carbó, fargues, habitatges dels obrers i dels empresaris, arquitectura del ferro i escultures contemporànies.
La ruta agrupa al voltant d’un itinerari comú diversos espais de cinc regions veïnes: el Principat d’Andorra, Catalunya, País Basc, Llenguadoc-Rosselló i Aquitània. Per més informació: www.ironrouteinthepyrenees.com
L’itinerari que transcorre pel paisatge cultural de la vall del Madriu-Perafita-Claror té una durada aproximada de 6 hores, durant les que descobrirem vestigis d’algunes de les places on es transformava la llenya en carbó, les ruïnes de la farga que donava el ferro i camins traçats per donar sortida al metall que es distribuïa a Catalunya. Us podeu descarregar l’itinerari aquí: www.madriu-perafita-claror.ad/el-turisme-a-la-vall/activitats/rutes-tematiques/

Nova estació meteorològica a la Vall

Ja està operativa la nova estació meteorològica que el departament de Medi Ambient de Govern ha instal·lat a Fontverd. Aquesta estació permet, a través de la pàgina www.meteo.ad i en temps real, conèixer la temperatura, la humitat i la velocitat del vent en aquest punt. A més, en temporada hivernal, mesurarà el gruix de neu. L’estació s’ha instal·lat de manera a no crear un impacte negatiu en el paisatge. Es dona així un pas endavant en la seguretat i en la informació més acurada a la vall del Madriu-Perafita-Claror.

Projecte de carretera al Pla de l’Ingla del 1965

Volem compartir amb vosaltres aquest document de l’Arxiu del Comú d’Andorra la Vella: un projecte de carretera al Pla de l’Ingla del 1965. Un projecte que pretenia apropar la vall del Madriu als visitants del país, però que sortosament no es va executar ja que hagués suposat la destrucció de la vall tal com la coneixem avui, provocant greus impactes ambientals i paisatgístics. Recordem que l’absència de carretera va ser un dels punts que la UNESCO va valorar per inscriure la vall del Madriu-Perafita-Claror en la llista del Patrimoni de la Humanitat.

Transhumància 2018

Més de 1200 ovelles han arribat aquest mati a la vall del Madriu-Perafita-Claror des de Sispony, on es quedaran gairebé un mes.

El bestiar que pastura a les muntanyes conserva els prats i pastures nets de plantes colonitzadores i matolls i, alhora, contribueix a fertilitzar el sòl amb les seves defecacions. També es prevenen incendis gràcies a la reducció de biomassa i s’evita la proliferació de zones llenyoses. És doncs un element essencial en la gestió forestal i el manteniment del paisatge.

La convivència del turisme i el bestiar a la muntanya és clau pel benestar de tots.

La ruta del Ferro

Enguany, la vall del Madriu-Perafita-Claror s’ha unit a l’associació de la ruta del ferro dels Pirineus. El seu patrimoni siderúrgic estarà doncs inclòs en la exposició itinerant “El patrimoni industrial de la Ruta del Ferro als Pirineus”, que del 01/05/19 al 31/05/19 viatjarà per Alins, Nay, Gipuzkoa, i Catalunya. Arribarà a Andorra durant el mes d’abril 2019.

Aquesta exposició, coordinada pel Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra, s’emmarca dins les activitats de “2018, Any Europeu del Patrimoni Cultural”.

Turisme i ramaderia

El Govern d’Andorra, conjuntament amb els 7 Comuns i l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra han publicat un fulletó per la convivència del turisme i del bestiar a la Muntanya. El turisme de muntanya és totalment compatible amb la ramaderia, si es respecta l’entorn i la resta d’usuaris. El fulletó dona les recomanacions bàsiques per que ambdues activitats es puguin dur a terme de la millor manera.

Podreu trobar els tríptics en diferents indrets del país, així com a les webs de la majoria d’institucions relacionades amb el turisme de muntanya o amb la ramaderia.

Perquè tots puguem gaudir de les muntanyes del país!

Comencen les activitats d’estiu a la Vall del Madriu-Perafita-Claror

Amb la xerrada “Les velles paraules del Madriu” varem donar, dimecres 16 de maig, el tret de sortida a les activitats d’estiu d’enguany. Com a novetat,  aquest any es faran tres sortides temàtiques amb un cost únic de cinc euros (gratuït pels infants), a més de la sortida gratuïta que, com cada any, es farà el dia 1 de juliol per commemorar la inscripció de la vall a la llista del Patrimoni Mundial. Hi haurà també l’organització de diferents tallers com el d’etnobotànica, el de fotografia nocturna o un taller de rastres per infants. Els interessats poden trobar la informació a http://www.madriu-perafita-claror.ad/el-turisme-a-la-vall/activitats/programes-activitats/www.madriu-perafita-claror.ad.

En el següent enllaç trobareu la noticia d’Andorra Televisió: http://www.andorradifusio.ad/noticies/comenca-temporada-estiu-madriu-recorregut-historic

Visita des Causses-et-Cevennes

Dilluns 13 i dimarts 14 de novembre, una delegació de l’Entente des Causses-et-Cevennes han visitat la Vall del Madriu-Perafita-Claror per conèixer de primera mà el territori i avaluar un possible agermanament entre els dos paisatges culturals.

L’agermanament permetria crear uns vincles que facilitarien els intercanvis d’experiències, informació i des models de gestió. Alhora, també permetria realitzar accions dirigides al turisme sostenible i als programes d’educació ambiental: en definitiva, a la divulgació i la conservació del patrimoni, es a dir, al desenvolupament dels objectius dels plans de gestió dels dos espais.

La visita ha estat tot un èxit, i els companys des Causses-et-Cevennes esperen ara la visita de la delegació andorrana abans de materialitzar l’agermanament.

Durant l’estada, els assistents han participat al enregistrament d’un programa de radio de l’aliança andorrano-francesa, que podeu consultar des del següent enllaç:

http://andorradifusio.ad/Programes/le-rendez-vous-de-lalianca/le-rendez-vous-de-lalianca-29-de-novembre-del-2017/lagermanament-entre-la-vall-del-madriu-perafita-claror-i-causses-i-cevenes

 

Exposició “Turisme sostenible”

Aquest matí s’ha inaugurat, en presencia dels Ministres de Turisme i d’Educació i Ensenyament Superior, l’exposició “Turisme sostenible”, una iniciativa organitzada en el marc de la celebració de l’Any internacional del turisme sostenible per al desenvolupament 2017.

L’exposició, que durant tota aquesta setmana es podrà veure en el Centre de Formació Professional d’Aixovall i que després circularà per les escoles del país, compta amb 13 plafons que donen a conèixer el concepte de turisme sostenible, així com aspectes que tenen a veure amb l’impacte de l’activitat turística en el medi ambient, i les derivades culturals i socioeconòmiques. També donen consells i bones pràctiques per ser viatgers més responsables.

Aquesta exposició és el resultat del treball d’una comissió creada a Andorra amb l’objectiu d’organitzar accions en el marc de l’Any internacional del turisme sostenible. El grup està format per representants dels Ministeri d’Afers Exteriors; de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat; d’Educació i Ensenyament Superior; i de Turisme; així com per representants de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco, del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra, del Centre Andorra Sostenible, i del Pla de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. L’exposició compta amb el patrocini de Feda.

Per saber més sobre les activitats de l’Any Internacional del Turisme Sostenible a Andorra, visiteu: http://www.exteriors.ad/…/any-internacional-del-turisme-sos…

 

La farga d’Escaldes i el paisatge siderúrgic del Madriu.

El proper 26 d’agost 2017 organitzarem una sortida temàtica a la vall del Madriu-Perafita-Claror, “La farga d’Escaldes i el paisatge siderúrgic del Madriu”. Aquest sortida es durà a terme amb els tècnics de Patrimoni Cultural de Govern que ens explicaran quin impacte va tenir l’industria siderúrgica en el paisatge de la vall.

Sortirem a les 9.00 del circuit de les Fonts i anirem seguint el camí fins arribar a la Farga. Tornarem pel mateix camí, i comptem estar al punt de sortida cap a les 16.00

La sortida serà gratuïta però amb un aforament limitat. Us podreu inscriure a portal@madriu-perafita-claror.ad o bé per telèfon al 823.000.