C/ Prat de la Creu 74-76, baixos. Andorra la Vella

la vall del madriu-perafita-claror: PATRIMONI DE LA HUMANITAT

La vall del Madriu-Perafita-Claror va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 2004 atenent al seu valor paisatgístic. La preservació d’una vall major en la seva totalitat és un fet insòlit, i l’únic cas que s’ha donat als Pirineus.

Està situada al sud-est d’Andorra i ocupa una superfície de 4.247 ha. Aquest territori coincideix amb la conca hidrogràfica del riu Madriu, representa prop d’un 10 % de la superfície d’Andorra, i es reparteix entre terrenys de les parròquies d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.

A l’entorn d’aquest espai s’ha definit una zona perifèrica de protecció que té una superfície de 4.092 ha.

La suma de les superfícies de la zona central més la zona perifèrica representa gairebé una cinquena part del territori andorrà.

La propietat de la terra de la vall del Madriu-Perafita-Claror és comunal aproximadament en un 99 % de la seva superfície. La resta, al voltant d’un 1 %, pertany a gairebé una trentena de propietaris particulars, i cobreix poc més de 42 ha de terreny de fons de vall, situat a la parròquia d’Escaldes-Engordany.

Punt més alt: 2.905m, Pic de la Portelleta

Punt més baix: 1.056m, Pont de la Tosca

12 km de llarg

Orientació Est-Oest

Els visitants de la vall podran gaudir durant la seva visita d’una gran quantitat de pics, més d’una trentena de llacs, destacant el segon estany més grans del país, el de l’Illa, o de la presència del 70% de les espècies faunístiques catalogades a Andorra i del 40% dels hàbitats del país. Aquests són només alguns dels atractius naturals que s’afegeixen al patrimoni cultural de la vall que la UNESCO va reconéixer com a excepcional…

Agermanament amb l'entente des Causses&Cevennes

El  6 de juny 2019, la vall del Madriu-Perafita-Claror es va agermanar amb l’entente des Causses&Cevennes. Aquests dos paratges tenen característiques comunes, a saber:

  • són paisatges culturals inscrits en la llista del Patrimoni Mundial,
  •  són bens naturals i de muntanya,
  •  tenen un important patrimoni ramader i de pedra seca.

Les Causses i les Cevennes són 2 territoris del sud del Massís Central francès que s’estenen sobre més de 302.319 hectàrees.

És un paisatge de muntanyes i valls profundes representatiu de la relació entre els sistemes agro-pastorals i el seu entorn biofísic. Els paisatges han estat modelats per l’agro-pastoralisme durant tres mil·lennis, especialment a través de les rutes de la transhumància. A la Lozère, la transhumància d’estiu es segueix practicant de forma tradicional.

Les Causses i les Cevennes s’agrupen en la mateixa inscripció “Causses i Cévennes, el paisatge cultural agro-pastoral del Mediterràni” Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 2011.

Objectius de l’agermanament:

  • Compartir experiències i models de gestió sobre cultura i patrimoni,
  • La creació d’una xarxa de cooperació i solidaritat, per afavorir els temes de treball o accions voluntàries entre associacions o joves de cada territori,
  • La creació de sinergies per a intercanvis turístics, científics, educatius i culturals,
  • La promoció dels dos territoris i dels seus valors per la riquesa dels intercanvis mantinguts,
  • L’obertura de les poblacions locals cap a altres cultures.