C/ Prat de la Creu 74-76, baixos. Andorra la Vella

CAMP DE VOLUNTARIAT PEDRA SECA A RÀMIO

Afí de refer la paret d’una feixa caiguda a Ràmio, la Comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror (VMPC d’ara en endavant) va organitzar un camp de voluntariat del 6 al 27 de setembre de 2019.

 

Per a tal, es va signar un conveni amb l’associació Concòrdia, organització sense ànim de lucre que treballa per la defensa de la tolerància i la pau mitjançant el voluntariat internacional. Tenen més de 65 anys d’experiència en l’organització d’intercanvis internacionals, ja sigui en el context de voluntariat a curt, mitjà o llarg termini. Els projectes són sempre d’ús col·lectiu i poden abastar temes tan diversos com la protecció dels animals, el medi ambient, l’agricultura, la renovació, la restauració, l’animació amb nens, joves o persones amb discapacitat, organització d’esdeveniments culturals, cursos d’idiomes, etc…

En el cas de projectes de pedra seca, l’associació té una llarga experiència en la rehabilitació  de murs d’aquest tipus i sempre adaptant-se a les peculiaritats de cada indret. De fet, dins dels personal tècnic de l’associació hi ha un expert en pedra en sec, que farà part del equip enviat a Andorra per emmarcar tan pedagògicament com tècnicament els voluntaris.

Es van preveure 3 setmanes de treball, del 6 al 27 de setembre, amb un equip de 7 voluntaris vinguts de França, Ucraïna i Mèxic, més 2 monitors experts en treballs de pedra en sec. Durant la setmana, el grup dormia in-situ en tendes, i el cap de setmana, baixava en zona urbana per poder-se dutxar i descansar.

Joves voluntaris treballant en la refecció del mur caigut

 

 

El departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra va redactar un informe favorable per la realització dels treballs, i va efectuar inspeccions regulars durant l’execució de l’obra per tal d’assegurar el respecte dels criteris patrimonials establerts a la VMPC.

Malauradament el temps no va acompanyar als voluntaris durant les primeres setmanes: va ploure, fins i tot va pedregar. Això va frenar l’avanç dels treballs, que ja partien amb un calendari ajustat, i no va permetre que es completessin els treballs com previst. Està previst poder-lo acabar en una propera campanya.

 

Tram de mur caigut abans actuació del 2019

Tram de mur després de l’actuació del 2019